Festivalul “Nord-Est” Folk s-a încheiat ieri, 15 mai 2011, la Sala Teatrului din Dorohoi, cu decernarea premiilor în cadrul Galei Laureaţilor. Indiferent dacă au făcut parte din categoria 10-18 ani sau peste 18 ani, emoţiile concurenţilor au reflectat aceeaşi trăsătură: dorinţa de a le fi recunoscut atât talentul cât şi munca depusă. Înainte de a desemna câştigătorii, preşedintele juriului, Emil Răducanu a dorit să acorde diplome de excelenţă. Primarul Dorin Alexandrescu şi dir. Casa Muncipală de Cultură, Valuţa Murariu au primit acest act simbolic ca o recunoştinţă pentru contribuţia adusă la acest festival.
“Diploma primită înseamnă foarte mult pentru mine pentru că astfel sunt considerat un co-autor al acestui festival. Acest proiect a început încă din timpul “Mărţisorului Dorohoian” la iniţiativa acestor doi oameni inimoşi, Ciprian Mihai şi Liviu Ciulei”, a spus primarul Dorin Alexandrescu.
Premiile acordate la categoria 10-18 ani sunt:
Tobias- Raul Apăscariţei- premiul de debut
Iulia Elena Parască-menţiune
Andrei Cîşlariu- menţiune
Claudia Zebreniuc-menţiune
Lucas- Antonio Burighean-premiul al III-lea
Daniela Bejinariu-premiul al II-lea
Ştefania Iacob-premiul I
Toţi câştigătorii premiilor III şi II au interpretat câte o piesă, iar câştigătorii premiilor I câte două piese. “Sincer, aş fi dorit să aud mai mult de o piesă la categoria 10-18 ani. Au fost mulţi copii foarte stăpâni pe ceea ce făceau pe chitară, au fost mulţi copii stăpâni pe vocile lor, lucru care rar la acea vârstă se întâlneşte”, a declarat unul dintre concurenţi.
La categoria peste 18 ani premiile acordate sunt:
Felicia Popescu-menţiunea a III-a
Alexandru Onciu-menţiunea a II-a
Ioan Mateiciuc, Ionuţ Alexandru Sandu şi Alexandru Kvaşinschi- menţiunea I
Ionuţ Mangu şi Mihai Boicu- premiul al III-lea
Zăpârţan Roxana- premiul al II-lea
Ştefan Tivodar- premiul I
Pasionat al muzicii celor de la Pink Floyd şi nu numai, Ştefan Tivodar a ales să cânte “Wish you were here” din repertoriul acestora, ca o dedicaţie pentru oamenii dragi care au plecat dintre noi. “Pentru mine acest premiu a fost în primul rand o surpriză. Toţi oamenii cu care am urcat pe scenă în concurs sunt oameni care cântă foarte bine, oameni în faţa cărora nu mă aşteptam să câştig. A fost o bucurie mare şi acum sunt foarte onorat să fiu aici. Nici nu ştiu când s-a întâmplat, a fost o viteză foarte mare, dar mă bucur că s-a întâmplat şi dacă va fi să se intersecteze din nou drumurile noastre, anul viitor voi fi aici sigur. Un festival de folk e un festival destul de greu de digerat pentru că ai un interval foarte scurt în care trebuie să spui ceea ce eşti şi ceea ce vrei celor din sală. Ai 10 minute cel mult în care trebuie să te defineşti cumva şi nu e uşor. Dacă am reuşit să ajung la oamenii care m-au ascultat, din partea mea e cea mai mare bucurie pe care pot să o am. Mă bucur că sunt atâţia oameni care au venit să cânte folk, mă bucur că sunt atâţia oameni care doresc să cânte şi înseamnă că mai avem o speranţă acolo”, a declarat Ştefan Tivodar.
În cadrul spectacolului au cântat şi grupul Pro Folk de la Clubul Copiilor şi Elevilor Dorohoi,care au interpretat piesele “Nebun de alb” şi “Amintire cu haiduci.” Alexandru Cozaciuc, copilul nevăzător care cântă la 12 instrumente a pregătit două piese folk, la nai şi fluier cu care a reuşit să impresioneze juriul. “Observând perseverenţa şi talentul cu care a învăţat în foarte scurt timp să cânte am dorit să îi oferim o diplomă de excelenţă ca un îndemn şi ca o speranţă pentru viitor, o modestă recunoaştere din partea juriului”, a spus Emil Răducanu, preşedintele juriului.
Recitalul susţinut de Adi Bezna şi Cătălin Ungureanu a strâns pe scenă majoritatea concurenţilor care au cântat împreună cu aceştia piese ca “Dacă mai crezi în mine”, “Ceaţă” sau “Cu lupii laolaltă.” Vizibil încântat de melodii, publicul a dorit o revenire pe scenă a celor doi artişti. Spectacolul a fost încheiat de artistul Emeric Imre. “Mă bucur că sunt aici şi este lăudabil că prima ediţie acestui festival de suflet începe în Dorohoi. Este important pentru generaţia tânără, pentru că cei mai înaintaţi ştiu deja ce înseamnă poezia şi muzica folk. Mă bucur de asemenea că văd sala plină, pentru că din generaţia aceasta, care va învăţa importanţa poeziei si folk-ului se vor alege elitele de mai târziu” , a spus Emeric Imre.
Melodiile deja cunoscute ca “Nebun de alb”, “Oraţie de nuntă”, “Jurământ” sau “Bună, varianta rea” au emoţionat publicul care a marcat sfârşitul recitalului prin aplauze care au durat minute în şir până la revenirea lui Emeric Imre pe scenă. Acesta a cântat din nou refrenul piesei “Nebun de alb” împreună cu câţiva concurenţi, dar şi alături de public care ştia fiecare vers.
“Sperăm că a fost o reuşită şi prezenţa din această seară demonstrează acest lucru. Au fost concurenţi foarte buni atât din zona noastră cât şi din alte zone ale ţării. Vreau să mulţumesc foarte mult sponsorilor pentru că în această perioadă de criză este destul de greu să realizezi un asemenea festival”, a spus Ciprian Mihai, unul dintre organizatorii acestui eveniment cultural. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Vezi galerie foto - CLICK AICI
Autor: DorohoiNews.ro